Op een zonnige dag in de herfst fiel een blaadje van een boom rechtstreeks op mijn arm. De kleuren waren een mix van verschillende bruin-tinten: heel licht beige, geel-bruin, donkerbruin, grijs-bruin en zelfs een beetje antraciet. Nu ben ik toch al een grote fan van de herfst met zijn mooie kleuren, maar deze bijzondere combinatie van bijna neutrale tinten fascineerde me toen zodanig, dat ik thuis meteen aan de slag ging.

Stillevens in neutrale kleuren pin 1
Stillevens in neutrale kleuren pin 3
Stillevens in neutrale kleuren pin 2

Met een beperkt kleurenpalet

Voor een landschapsillustratie zou ik wel nog meer kleuren toevoegen, zoals oranje en terracotta rood. Maar ik wilde me toch beperken tot de tinten van het blaadje, om duidelijk te maken, dat ook deze kleuren met wenig intensiteit schitterend kunnen zijn. Daarom heb ik ervoor gekozen, om het neutrale kleurenpalet in een serie van stillevens te verwerken, die allemaal uitstekend met elkaar gecombineerd kunnen worden.

still lifes in neural colors mockup-1
still lifes in neural colors mockup-2
still lifes in neural colors mockup-3

Voor verschillende interieurstijlen

De illustraties in deze serie passen heel goed bij de verschillende interieurstijlen, die gebaseerd zijn op het idee van “minder is meer”: modern industrieel, Scandinavisch, minimalistisch en zelfs transitional designs, oftewel combinaties van verschillende stijlen. Juist het beperkte kleurenpalet kan hierbij een cruciale rol spelen:  In moderne interieurs dragen de gedempte tinten bij aan een overzichtelijke en strakke sfeer, terwijl ze in Scandinavische designs naadloos aansluiten bij de natuurlijke en ingetogen esthetiek. De minimalistische illustraties vormen moeiteloos een aanvulling op ruimtes die een gevoel van rust en evenwicht oproepen, en dienen als blikvangers zonder het oog te overweldigen. Bovendien kunnen de stillevens het overbruggende element zijn in gecombineerde interieurs en de kloof tussen traditionele en moderne stijlen sluiten.