Als je mijn blog en mijn kunst al een tijdje volgt, zul je gemerkt hebben dat ik graag variaties maak op sommige illustraties met verschillende kleurenpaletten.

Intentie en inspiratie

Mijn man vroeg me er onlangs naar en we hadden er een interessante discussie over. Hij zegt dat als ik gewoon de kleuren van een bestaande illustratie verander, het een beetje valsspelen is. Een beetje zoals het kopiëren en plakken van tekst.

Dat zette me aan het denken. Maar hoewel ik begrijp dat deze indruk kan ontstaan, berust deze op een misvatting: het kiezen van een kleurenpalet is geen kwestie van één of twee klikken. Ik kies de kleuren namelijk niet willekeurig, maar met een bepaalde intentie. Bijvoorbeeld

  • om een ​​typische kleurstelling uit de natuur na te bootsen (zoals een zonsondergang) of
  • om een ​​bepaalde sfeer te creëren.

En dat vraagt ​​om wat finetuning. Vooral omdat ik er altijd naar streef om me te beperken tot het strikt noodzakelijke (minimalistisch dus). Het is dus meer dan alleen wat kleuren veranderen. Het is meer een kwestie van kleuren combineren tot een harmonieus geheel dat ook de sfeer communiceert die ik voor ogen had.

Dat levert overigens soms totaal onverwachte kleurencombinaties op, die weer als inspiratie kunnen dienen voor nieuwe illustraties. Een win-win-situatie vind ik!

Color variations blog post - six illustrations in different color schemes

Kleuren communiceren gevoelens

Meestal begin ik een minimalistisch landschap of stilleven met een bepaalde kleurencombinatie in gedachten. In de loop van de illustratie kan dit nog een beetje veranderen, want de kleuren moeten natuurlijk ook bij elkaar passen. Als alles af is, denk ik vaak: hoe zou dat eruit zien met typische herfstkleuren? Of: Welke kleuren zouden de indruk wekken van een koele lentemorgen? Kleuren communiceren indrukken, gevoelens en stemmingen. Dat maakt het voor mij zo interessant om ermee te werken. En het is de belangrijkste reden waarom ik de kleurvarianten maak.

Voordeel van digitale kunst

Dit toont natuurlijk eens te meer een groot voordeel van digitale kunst aan: het veranderen van de kleuren van een illustratie is, puur technisch gezien, veel gemakkelijker dan een werk helemaal opnieuw schilderen met verschillende kleuren. De digitale variant lijkt meer op de druktechnieken van Andy Warhol: de meeste details blijven hetzelfde, alleen de kleuren veranderen. Met andere technieken (bijvoorbeeld aquarel) is dit nauwelijks te realiseren.

Geweldige oefening

Afgezien van het feit, dat het relatief makkelijk is, en mijn fundamentele fascinatie voor kleur: het is ook gewoon een geweldige oefening om een ​​scène in verschillende kleurencombinaties weer te geven. Je leert veel over de werking van kleuren en hun interactie. Ook over tinten, gradaties, schaduwen en licht, de grootte van kleurvlakken ten opzichte van elkaar en hoe vormen kleuren kunnen beïnvloeden.

Interessante wanddecoratie

Als je graag decoreert met art prints, bijvoorbeeld op doek: Meerdere kleurvarianten van dezelfde illustratie naast elkaar in een kleiner formaat is een interessant alternatief voor een grote canvas of ingelijste print. Het is dan als een wandeling door verschillende tijden van de dag of de seizoenen.

Color variations blog post - mockup with two illustrations
Color variations blog post - mockup with six illustrations