In mijn laatste twee posts had ik het over hoe het idee van de minimalistische landschapsschilderijen is ontstaan. Als ik een idee vorm geef, begin ik meestal met een schets in een klein formaat, om te kijken, hoe ik de verschillende onderdelen het best kan neerzetten. Daarna volgen meestal licht en schaduw en kleuren, zonder details, alleen om te zien wat wel of niet werkt. En daarbij ontstaan soms heel toevallig leuke kleine schilderijen. Een daarvan heb ik er toen één een beetje uitgewerkt tot een kleine, eenvoudige landschap. En dat was het begin.

 

Omdat het een klein formaat was in het midden van een grote bladzijde had ik het idee, de lege ruimte omheen als deel van het kunstwerk te gebruiken, om de minimalistische karakter te versterken. Achteraf denk ik, dat dit voortkwam uit de ervaring van isolatie en fysieke afstand, die een zo grote rol speelt in ons leven nu. Ik probeerde verschillende ideeën en technieken, om het plaatje aan te vullen met elementen, en kwam toen uit bij het design, wat nu het eindresultaat is.

 

Omdat mijn landschapsschilderijen bijna altijd bomen bevatten, had ik het idee, om bij elk van de minimalistische landschappen een specifieke soort boom te schilderen en een paar typische kenmerken ervan. Dit leidde uiteindelijk tot drie kleine illustraties van een blad, de typische basis vorm van de boom, en zijn fruit, bv. een kastanje. Dit zijn dus drie kleine plaatjes boven het landschapsschilderij. Toen vond ik de lege ruimte eronder weer te leeg en dacht, dat de kleuren op zich toch zo leuk zijn, en zo kwam het idee van het kleurenpalet onderaan.

 

En wat do ik er nu mee? Heel simpel: Ik heb besloten, om deze schilderijen exclusief in mijn Etsy-Shop als digitale downloads aan te bieden, die mensen thuis zelf kunnen afdrukken. En hoezo? Dat heeft weer met de pandemie te maken.

 

Een paar weken na het begin van de pandemie heb ik mijn Etsy-Shop (waar mijn acrylschilderijen te koop waren) tijdelijk gesloten. Ten eerste omdat ik dacht, dat mensen overal op de wereld nu echt iets anders aan de hoofden hebben dan kunst kopen en ten tweede omdat door de verschillende lockdown regelingen de pakketpost naar andere landen echt onbetrouwbaar werd. Ik was altijd van plan, om de shop gewoon weer te openen met de canvas schilderijen, maar uiteindelijk kwam ik er meer en meer vanaf hoe langer de pandemie duurde. 

 

De reden hiervoor was vooral, dat zo vele mensen in de wereld hun banen kwijt zijn of tenminste heel wat minder inkomen hebben. Een uniek, hand geschilderd acrylschilderij op doek is altijd een luxe want het duurt gewoon dagen of weken om het te schilderen, en het kan dus niet voor een paar euro’s verkocht worden. En toen kwam het idee in me op, om de minimalistische landschappen als digitale downloads aan te bieden, zo dat mensen de werken zelf kunnen printen thuis of via een professionele drukker als ze dat willen. Omdat deze kleine schilderijtjes aanzienlijk minder werk zijn, dan grote, volledige landschapsschilderijen, kan ik ze voor een paar Euro’s aanbieden, en kan dus iedereen ervan genieten.