Vind jij patronen mooi? Waarschijnlijk wel, want het herkennen van patronen is bij ons mensen ingebakken, niet alleen visuele patronen natuurlijk, maar als kunstenaar ben ik voornamelijk visueel bezig. 

Ken je dat, als je een patroon ziet, van het soort dat je eindeloos kan herhalen, dat het niet alleen mooi is om te zien, maar ook best rustgevend kan zijn? Ik denk, dat dit een van de hoofdredenen is, hoezo wij mensen dit soort patronen zo graag zien, het rustgevende effect. Het is een soort controle van het chaos. Bijzonder duidelijk is dit, vind ik tenminste, als je op een dag met een beetje wind op een groot wateroppervlak kijkt, een meer of de zee. Het water is altijd in beweging maar het patroon van de kleine golven blijft hetzelfde en wordt eindeloos herhaalt. Ik vind het heel rustgevend, jij ook?

Het maken van patronen kan ook kalmerend werken.  Daarom doe ik het af en toe, ofschoon het niet bij mijn gebruikelijke kunst hoort. Het patroon van deze post heb ik afgelopen jaar gemaakt. Het blaadje in de rechthoek is met aquarelverf geschilderd, gescannt en dan in Photoshop gebruikt om het eindeloos herhaalbare patroon te maken. Achteraf heb ik het dan nog aangepast om verschillend gekleurde versies te maken. Op RedBubble is het te vinden op kussenslopen, mokken en nog veel meer.