Een paar maanden geleden ben ik weer begonnen met digitaal schilderen, puur voor de afwisseling. De reden ervoor was, dat ik op Instagram een schilderij zag, dat precies leek op een impasto schilderij, waar men elk penseelstreek kon zien. Maar het bleek digitaal gemaakt, met ArtRage.

Vaak denken mensen, digitaal schilderen betekend een foto te uploaden naar een app, een knopje te drukken en dan de computer het werk te laten doen. Dit soort programma’s/apps bestaan wel, maat de resultaten zijn meestal matig.

Met een programma zoals ArtRage daarentegen schilder/teken je echt zelf. Ik gebruik een pen tablet met een stylus pen van Wacom. Ik start in het programma met een witte canvas, net als bij het schilderen met bv. acrylverf. En zonder kennis over compositie, licht/schaduw, kleuren enz. zou het ook digitaal niet lukken, om een mooi kunstwerk te maken. Op Youtube zijn er tal van video’s over digital painting te vinden, waar men kan zien, dat het net als schilderen met echte verf, kennis en vakmanschap vereist.

Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo is het bv. makkelijker, om bij een digitaal schilderij fouten te corrigeren. Dit maakt het ook mogelijk, om verschillende technieken en materialen te testen, want als het effect niet is als gewenst, kan men het makkelijk weer ongedaan maken. Dat lukt bij acryl- of olieverf of vooral aquarelverf niet zo makkelijk.

Aan de andere kant is het moeilijker, om typische effecten/technieken digitaal geloofwaardig na te maken, en dit ondanks het feit, dat programma’s als ArtRage veel mogelijkheden bieden, en de eigenschappen van de verschillende materialen en tools echt goed en realistisch imiteren.

Maar waarom überhaupt digitaal schilderen als het ook in echt kan? Het is gewoon anders en voor mij een mooie afwisseling. Ik gebruik het ook, om ideeën te ontwikkelen of bv. het samen werken van kleuren te testen. Ook kunnen digitale schilderijen veel makkelijker als art prints aangeboden worden, omdat de kwaliteit van het bestand heel veel beter is, dan een fotobestand van een schilderij op doek of papier.

Ik heb af een toe een recorder mee laten lopen zijdens het schilderen, en zal een keertje een paar van de films laten zien.