Een blauwe ochtend

Digitaal schilderij in de stijl van schildersmessen.

Digitaal schilderij in de stijl van een olie- of acrylverf schilderij met schildersmessen. #landschapsschilderij #digitalpainting #kunst #tmucw

Pas geleden heb ik ArtRange ontdekt. Ik zag op Instagram een schilderij van iemand, dat helemaal leek op haar acrylschilderijen – ze heeft een mooi herkenbare stijl van schilderen – maar dat geheel digitaal gemaakt was met het programma ArtRange.

Ik heb vroeger al een digitaal geschilderd en heb toen ook een pen tablet gekocht. Ik heb een tijde Corel Draw geprobeerd, maar vond het omslachtig en langzaam. Photoshop beviel me beter, maar dat is niet bepaald voor het schilderen in meer traditionele stijlen. Daarom ben ik jaren geleden gestopt met digitaal schilderen. Tot een paar dagen geleden dus.

ArtRange is relatief simpel en beperkt, vergeleken met de boven genoemde programma’s, maar de functies, die het biedt, zijn heel goed gemaakt. Het schilderen voelt bijna realistisch en het resultaat is echt geweldig.

Maar hoezo überhaupt digitaal schilderen als het resultaat toch op een echt schilderij lijkt? Nou, ik doe het vooral om twee redenen:

  1. Ik kan hierbij “materialen” mengen, die ik in een echt schilderij niet bij elkaar zou brengen, bijvoorbeeld impasto olieverf met zachte pastelkrijkt. Men kan heel veel proberen en improviseren wat bij echte schilderijen niet zo makkelijk kan.
  2. Ik vind het leuk om mijn schilderijen ook als prints aan te kunnen bieden. Maar van echte schilderijen moet men dan een heel heel heel goed foto hebben, en ik ben echt een slechte fotograaf (en heb ook niet de juiste spullen). Een digitaal schilderij kan ik vanaf begin in de juiste grootte maken qua pixels, zodat een print altijd goed wordt.

Het is net een andere manier van schilderen en creatief bezig zijn. Voor mij zal het het echte schilderen met acrylverf of pastelkrijt enz. nooit kunnen vervangen. Maar ik ben nu al zeker, dat ArtRange toch een vaste plek heeft in mijn “gereedschapskoffer”.

Het schilderij is via Etsy in drie verschillende afmetingen te bestellen als fine art giclée/poster print. Maar via Werk aan de Muur is het in nog veel meer afmetingen en op veel verschillende materialen (canvas, hout, aluminium) verkrijgbaar, en via RedBubble als druk op bijvoorbeeld smartphone cases en kussenslopen en als postkaart.

Related posts

Leave a Comment