Vandaag gaat het om de zaak, want het is #smallbusinesssaturday.

Als kleine ondernemer, zelfstandig zonder personeel, doe ik alles zelf. Van a als administratie tot z als zakelijke bankrekening. Dit vind ik meestal ook niet erg, want het hoort allemaal erbij, en is ook best leuk.

Net als de grote multinationals, krijg je ook als kleine ondernemer te maken met talloze regelingen en wetten en eisen waaraan je moet voldoen, zoals het privacywet. Maar anders als grote bedrijven heb ik geen budget voor bijvoorbeeld een advocaat, die voor mij een privacybeleid kan schrijven. Ik moet alles zelf uitzoeken en ook bijhouden, en dat kan soms behoorlijk veel werk zijn.

Maar het mooie is dan weer, dat er heel veel kleine ondernemers zijn, zeker op Etsy, en diegenen die dit al vele jaren doen, hebben veel ervaring en hebben al van alles en nog wat uitgezocht. En de meeste kleine ondernemers helpen elkaar ook graag en delen hun kennis.

Desalniettemin blijft het een uitdaging en een mix van plezier en druk, soms wel stress. Maar meestal toch plezier, vind ik.