Dag 11 van de Seller Challenge is over het versturen van artikelen.

Het verpakken en verzenden van schilderijen heeft voor mij te maken met vier factoren:

  • Veiligheid
  • Kosten
  • Milieuvriendelijkheid
  • Eerste Indruk

Helaas moeten pakjes op hun reis nogal wat meemaken. Soms lijkt het net alsof ze geschopt en geslagen werden, alsof er iemand overheen is gereden en geprobeerd heeft om ze te vermoorden. En hoe langer de reis, hoe groter de kans, dat er iets mee gebeurd. Ik probeer altijd een schilderij zo te verpakken, dat zijn overlevingskans mogelijk hoog is.

Verzenden van schilderijen kan heel duur zijn, vooral als het grotere schilderijen zijn. Het gewicht is dan meestal geen probleem (doek op spieramen is heel licht), maar de afmetingen wel. Vanaf een bepaalde grens is het niet meer mogelijk, om met de post of een van de andere bekende pakket diensten te sturen, maar moet het met cargo, wat heel veel duurder is. Omdat kunstwerken over het algemeen bij de duurdere items behoren, is het altijd noodzakelijk, om met track & trace en verzekering te versturen, wat de prijs nog verder verhoogd.

Het verpakkingsmateriaal kost ook geld, natuurlijk. Om de kosten ervan laag te houden en om mijn gebruik van plastic en andere milieuonvriendelijke materialen te beperken, hergebruik ik verpakkingsmateriaal zo vaak mogelijk. Verondersteld natuurlijk dat het materiaal schoon en onbeschadigd is.

De laatste factor is de eerste indruk als de ontvanger het pakje opent. Ook al heeft iemand een schilderij voor zich zelf gekocht, is het toch een soort cadeau, voor zich zelf namelijk. Daarom verpak ik de schilderijen altijd eerst mooi in zijdepapier, misschien met een mooie sticker of een zelfgemaakt label. Voor een glimlach op het gezicht van de ontvanger.