Vandaag gaat het om de materialen die ik gebruik.

Mijn favoriete materialen zijn acrylverf en doek op spieramen. Acrylverf is heerlijk veelzijdig en makkelijk te gebruiken. De verkrijgbare tinten zijn uitgebreid en men kan de verf mengen met bijvoorbeeld zand of iets. In tegenoverstelling tot olieverf droogt acrylverf snel op, wat ik meestal een voordeel vind. Ik hou bij doeken vooral van de structuur, die men heel goed kan gebruiken, om kleurenvlakken te breken en interessanter te maken. En het is fijn schilderen op doeken, met penselen en paletmessen.

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst op MDF geschilderd en was meteen een fan! Men moet het mdf voorbereiden door minimaal 2 laagjes gesso (een soort grondverf) aan te brengen op alle kanten. Daardoor is het materiaal iets minder water zuigend (de verf droogt anders vrijwel meteen op) en men kan voorkomen dat het krom trekt. Als men niets bij de gesso voegt voor structuur (zoals zand), dan blijft het oppervlak glad, zoals een soort zijde met krijtlaag. Ik vind het heerlijk, want het is toch heel anders als doeken.

Op de tweede plaats van mijn favoriete materialen na acrylverf komt pastelkrijt. Dit is heel anders dan schilderen met acrylverf, het is een soort tussending tussen tekenen en schilderen. Men kan heerlijk zachte en fijne overgangen van een kleur naar de andere creeren, en den indruk van veel diepte door laagje om laagje krijt over elkaar aan te brengen. Tot nu toe heb ik alleen pastelpapier gebruikt, maar heb al vaak gelezen, dat het tekenen op pastelmat bijzonder fijn zou zijn. Moet ik dus ook eens proberen. Een nadeel vind ik, dat men pasteltekeningen altijd moet inlijsten, met een passepartout voor voldoende afstand tussen de tekening en het glas. Een nadeel is dit, omdat inlijsten behoorlijk duur is, tenminste als men lijsten en passepartouts van goede kwaliteit wil en/of afwijkende maten nodig heeft.

Op de derde plaats staat bij mij de waterverf. Dit is weer heel anders als acrylverf en pastelkrijt. Men kan fouten niet corrigeren en moet in staat zijn, om de toeval te gebruiken voor het motief. Het lijkt altijd heel makkelijk, maar een echt goede waterverf schilderij vraagt veel ervaring en oefenen. Trouwens zijn er heel veel fake waterverf schilderijen als prints en downloads verkrijgbaar. Ik heb een vermoeden, dat de waterverf effect het makkelijkst met een computer programma te maken is. Misschien schrijf ik er een keer iets over…

Hoe dan ook, ik probeer wel eens ook andere materialen, zoals kleurpotloden, olieverf, inkt enz. maar tot nu toe heeft het met geen van deze echt geklikt…