De derde dag is over inspiratie.

Als kunstenaar kan je je inspiratie overal vandaan halen. Van de wereld om je heen net zo goed als van je dromen, gedachten of herinneringen.

Soms is het een combinatie van kleuren, die iemand in zijn trui heeft. Of de vorm van een bepaalde bloem, die een mooie contrast vormt met de grassen die eromheen groeien. Of de dramatische kleuren van een zonsondergang. Of juist de rustige en monochromatische maar helemaal niet saaie kleuren van een bewolkte hemel.

Het kan ook een interactie zijn tussen mensen, een bepaalde manier waarop ze met elkaar praten bijvoorbeeld. Herinneringen aan de kinderjaren kunnen ook een echt sterke bron van inspiratie zijn, ook al zijn ze vaak niet echt accuraat.

Voor mij is inspiratie niet altijd bewust. Soms komt iets wat ik gezien of gehoord heb, pas veel later weer in bewustzijn en wordt deel van een idee, die tot een schilderij lijdt. En vaak weet ik niet eens, waar een idee vandaan kwam. Op een moment heb ik ineens een beeld in gedachten en dat is dan dat.