Herfstmist

Pastelkrijt tekening van een mistige herfstlandschap.

Impressionistische tekening van een mistige herfstlandschap. #tmucw #impressionisme #landschapskunst #herfstkleuren

Mist in de herfst is meestal niet echt aangenaam. Over het algemeen is het dan koud en de regenwolken hangen laag. Niet bepaald de mooiste tijd om te gaan wandelen. Maar aan de andere kant veranderd de herfstmist alles in een soort sprookjeslandschap. De anders zo heerlijk felle kleuren van de herfst worden doffer en donkerder, de konturen vervagen en details zijn moeilijk te zien. Waar de nevel bijzonder dicht is vormt het licht kleine eilanden, net plassen glimmend water. Daarom vind ik het mistige herfstweer dan wel weer mooi om te schilderen of te tekenen.

Net zoals bij acrylverf, maar anders dan met aquarelverf, kan men met pastelkrijt heel goed lichte kleuren over donkere heen tekenen en laagje voor laagje het geheel opbouwen, waardoor veel diepte ontstaat. Het medium maakt het ook heel makkelijk, om vage en atmosferische structuren te creeren, die perfect zijn voor de indruk van koude en vochtige mist.

Het kunstwerk is met hoogwaardige pastelkrijt getekend op zwaar pastelpapier met een duidelijke structuur. De krijt wordt door een afsluitende laag fixatief beschermd. De tekening is ingelijst in een houten lijst met glas en een bijpassend passepartout. Afmetingen: 40 x 50 cm (15.8 x 19.7 in) incl. lijst.

Related posts

Leave a Comment