Eindeloze Tijd [acrylverf]

Abstract figuratief schilderij, gebaseerd op Marilyn Monroe.

Een tijdje geleden kwam ik op Pinterest dit foto van Marilyn Monroe tegen: Marilyn Monroe

Iemand had het gebruikt, om de “line of action” duidelijk te maken, die de op zich rustige pose van Marilyn de dynamiek geeft. Ik vond het best indrukwekkend, om dit zo duidelijk te zien, en wilde er iets van maken.

De “line of action” in de foto is in principe een liggend S, van haar been naar boven over haar heup, langs haar borsten naar beneden, en via de steunende arm weer naar boven naar haar hoofd. Uitgaand van deze S-vorm heb ik verschillende ronde en halfronde vormen creëert, die op verschillende manieren met elkaar het symbool ∞ (oneindigheid) vormen. Dit leek me gepast, omdat Marilyn Monroe vaak een “tijdloze schoonheid” genoemd wordt.

Maar voor mensen is de tijd niet eindeloos, ze tikt gewoon door tot het op een dag stopt. Daarom de aanduiding van een klok een de linker kant, en de twee lijnen, die boven rechts elkaar kruisen en daarmee een barrière vormen voor de witte punt, wat ook een soort “einde” is. De punten en ronde vormen zijn trouwens ook een symbool voor oneindigheid, want een cirkel heeft geen start en geen einde.

De lijnen van kleur, die van de zijkanten af komen en in de lijnen van de figuur overgaan, staan voor de invloed van buiten af, die kan bijdragen aan de waarneming van tijd en oneindigheid.
De rustige indruk van de foto heb ik in de kleuren terug laten komen, die voor het overgrote deel harmonisch zijn. Maar omdat de “line of action” er wel beweging en spanning in brengt, heb ik dit met de contrastieve kleur blauw weer gegeven.

Wat op de foto van het schilderij lichtbruin lijkt is trouwens een soort brons kleur, een beetje met een gouden glans. Dit is puur omdat een beetje luxe zo goed past bij Marilyn Monroe.

Het schilderij is gemaakt met acrylverf op doek (spieramen).

Als je geïnteresseerd bent in dit schilderij, stuur dan een bericht, of per email of met het formulier op mijn contact pagina.

Eindeloze Tijd
2017, acrylverf op doek (spieramen)
60 x 80 cm (ca. 24 x 32 in)

Sfeervolle, impressionistische schilderijen van Tanja Udelhofen

Related posts