Head Holder [digital painting]

Surrealistisch schilderij, digitaal gemaakt met een pen tablet en Photoshop.

Voor dit schilderij had ik behoorlijk veel tijd nodig en het duurde weken voordat ik heb af had.

Het idee achter het plaatje kwam in mij op toen ik iets las over hoe mensen vaak proberen hun ware emoties te camoufleren door of een vrolijk gezicht te maken of helemaal geen gevoelens te tonen. Korte tijd later las ik iets over evolutie en ik vroeg me af of het mogelijk zou zijn dat mensen door de evolutie zo veranderen dat ze geen emoties meer kunnen tonen of – heel extreem dan – geen gezichten meer hebben waar men emoties zou kunnen zien. Misschien omdat het beter is voor het overleven van de aard als emoties – of tenminste het makkelijk kunnen zien ervan – verdwijnen, omdat er te veel problemen ontstaan bij het uitleggen ervan.

En als over de tijd de gezichten van mensen zouden verdwijnen, dan zou een menselijk gezicht – met het vermogen, om emoties te laten zien – dus iets bijzonders zijn en zeldzaam. Misschien zo zeldzaam dat voorbeelden ervan in musea getoond worden, en dat leraren tijdens lessen zo als geschiedenis en natuurkunde erover vertellen.

Daarom heb ik een soort openluchtmuseum geschilderd waar dus menselijke gezichten (of hoofden) met duidelijke emoties getoond worden. Bezoekers van het museum staan te kijken en te praten, en geen van hun heeft en gezicht, want die bestaan dus niet meer. Geen idee hoe de bezoekers iets kunnen zien zonder gezicht… :o)

Head Holder
2010, digitaal

Related posts